Saturday, April 21, 2012

Somebody That I Used To Know !!!

How can anyone not like this song???
Listen to it and feel the lyrics !~



But you didn't have to cut me off~
Make out like it never happened~
And that we were nothing ~

And I don't even need your love~
But you treat me like a stranger~
And that feels so rough !

No you didn't have to stoop so low~
Have your friends collect your records~
And then change your number !

I guess I don't need that though ...

NOW YOU'RE JUST SOMEBODY THAT I USED TO KNOW !!!

Friday, January 20, 2012

Kisah Seorang Doktor

Please Read Especially Future Doctors ! - not mine, copied pasted...

Seorang doktor meluru masuk ke ruang hospital dalam keadaan tergesa-gesa selepas mendapat panggilan kecemasan dari pihak hospital.. dia menukar pakaian dan terus meluru ke blok pembedahan.. dia mendapati ayah kepada budak yang berada dalam bilik pembedahan sedang berdiri menunggunya..

Apabila si ayah melihat doktor itu, dia terus berteriak.. "Kenapa kamu ambil masa yg lama utk datang..?? Kamu tahu x anak saya dalam bahaya sekarang nie..?? Kamu x ada rasa bertanggungjawab ke..??"

Doktor tersebut tersenyum dan berkata : " Sy minta maaf, saya berada di luar hospital & sy datang sepantas yg mungkin selepas mendapat panggilan kecemasan tu.dan sekarang, saya harap anda bertenang..jadi, saya dapat buat kerja saya.."

"Bertenang kamu kata..?! kalau anak kamu berada dalam bilik 2 skrang nie, bolehkah kamu bertenang..??kalau anak kamu mati sekarang nie apa yg kamu buat..?? kata si ayah dgn marah..

Si doktor tersenyum lagi & berkata : " saya akan kata bahawa Allah telah berfirman dlm kitab-Nya yg suci " drp Allah kita dtg dan kepada-Nya kita kembali"..doktor x mampu utk memanjangkan hayat seseorang..Insya-Allah kami akan cuba yg terbaik utk anak kamu.."

"Memberi nasihat bila kita x mengalaminya memang senang..!" gumam si ayah..

Pembedahan tu mengambil masa beberapa jam..x lama kemudian, si doktor keluar dgn gembira..

"Alhamdulillah..anak anda selamat..!" dia terus berjalan tanpa menghiraukan si ayah

"Kalau kamu ada sebarang soalan..kamu boleh tanya jururawat..!"

"Kenapa doktor 2 sombong sangat..?! x boleh ke dia tunggu beberapa minit supaya saya dpt tnya beberapa soalan tentang anak saya..?! "komen si ayah selepas melihat jururawat..

Jururawat itu berkata sambil air mata mengalir di pipinya : "anaknya meninggal dunia semalam dlm kemalangan jln raya..Dia berada dlm upacara pengebumiaan anaknya ketika kami menghubunginya utk pembedahan anak encik..dan sekarang dia telahpun menyelamatkan nyawa anak encik, dia tergesa-gesa utk menghabiskan upacara pengebumiaan anaknya.."

Moral : Never judge anyone..... because U never know how his/her life is & what he/she's going through.

Saturday, November 19, 2011

Tips for MUET ~ (simplified)

Assalamualaikum... Here are some tips for MUET...

Paper 1: Listening (30 min)

This paper is divided into 3 parts...

First, you'll be given 1 minute to read all the questions...
For each part, the invigilator will play a recording...
Then you'll be given 1 minute to answer the questions- objective & subjective...
(*note that your answer must be LESS than 5 words for the subjective part)
After that, the recording will be played again for you to check your answers..

These steps will be repeated for each part for this paper... The key is to LISTEN very carefully...

"Paper" 2: Speaking 

Some useful language : http://muetmyway.blogspot.com/2010/05/speaking-8002.html

Read the format and tips here : http://muetmyway.blogspot.com/2010/05/muet-speaking-8002-tips.html

Paper 3: Reading ( 1 h 30 min )
You'll have about 6 passages to read with 45 questions to answer... Can't help much in this part, try to read more English stuffs.

*note that the question paper can be taken out from the exam hall, so try to find a friend who has already taken MUET one session before you and ask for their question paper before they throw it away...haha..

Paper 4: Writing ( 1 h 30 min ) 


Task 1: Requires you to write based on stimuli given WITHIN 150 to 200 words...

example : http://ain79.edublogs.org/files/2011/06/graphic-uvsnvs.JPG

Task 2: Requires you to write on a topic discussed MORE than 350 words...

basic writing structure: http://muetmyway.blogspot.com/2009/08/foolproof-academic-writing-template.html

samples : http://muetmyway.blogspot.com/2011/11/muet-writing-8004-question-2-sample.html



MUET BAND DESCRIPTION

http://goodessays.blogspot.com/2007/02/muet-band-description.html


That's all... Hope these will help you even at the very least... ^_^

Monday, August 15, 2011

Begitu Hidup Ini~

Assalamualaikum!~
Hmm, sbnrnya xde niat pn nk update blog, tp alang2 xbole tido tu kan... hahaa...
Aku nk ckp korg, aku mmg lyn lagu, tp jrg sgt dgr lagu yg pmpn nyayi..
Sbb apa? Bajet alim?? hahaa... oh tidak, sbb kalau pmpn yg nyanyi, xbole la aku nk berkaraoke same...hahaa...
TAPI... smlm, aku tertarik plak dgn lirik lagu ni...

video

lagu "Tak Mungkin Kerna Sayang" nyanyian Alyah ni, bg aku, mmg sgt menarik!

part mane menarik??

bagi aku la, lirik lagu ni rangkap 1st yg mmg btul tjdi kt aku atau mybe korg jugk...
lirik nye..


Setiba di persimpangan,
langkah kita tak lagi sehaluan
Bermula di saat itu
Tidak senada irama dan lagu
Begitu hidup ini tiada yang abadi
Yang patah tumbuh yang hilang berganti~



Sbnrnya, jujur la kn, aku tringt ex aku bila dgr lagu ni... meh r aku story mori sket..
bg aku, mcm lagu kt ats, persimpangan kitorg bmula sjk form4 lg... bila aku dpt twrn smbg blaja kt satu MRSM kt 
Melaka, n dia plak, MRSM kat Perak.. nama MRSM? xpyh la btaw, kang korg siasat plak...hahaa
Time tu kitorg msih kapel.. tp, sjk tu aku dh tau, msti xkn bthn lama punya, dia ni dah la jnis yg laki sng tpikat, biasa la, org lawa...nek jeles aku dibuatnya...haha


Pastu, lpas SPM, masing2 smbung U, macam lagu kat ats jugak, lgkh kami xlgi sehaluan...dia amek medic, aku plak amek ICT... jauh tu beb! n pndek cite, smp cni, hbgan kitorg dh xde da, cuma tgl kenangan :') see? 
tiada yg abadi kan??


hmm...tapi, yg patah tumbuh, yg hilang berganti bak kata Alyah, n skrg aku mmg dh ngn org len, n insyALLAH, aku akn jga dia smp kawen, kalau ada jodoh :) tp tula, cm lagu kt ats la, kdg2, kngn lama tu asyik dtg je mggu ruangan otak aku yg dh ckup berat ngn subjek2 kat U ni...adoyay... korg pn tau kn, bkn sng nk lupakn sum1 :)
tp xpe, aku xsdey lg, aku ada skongn dia, my NH! <3 hehee... cuma kdg2 tringt yg lama tu, biasala, aku manusia biasa...


hmm, yg kt ats td tu, kisah cinta babun aku la kan... hahaha...
tp, lagu ni bukan je utk kisah cinta...
cuba tgk dari segi persahabatan :D


korg mesti penah kn, ada kwn yg kalau ikut hati, mmg nk kwn smpai bile2 time skola dlu??
TAPI

yeke??
smpai bile2 ke??
hmm :)
skali lg, dlm hidup ni, xde yg abadi...


masing2 lpas skola menengah, bwk haluan masing2...
ye, mmg btul, maybe still contact kat fb ke twitter ke friendster ke(ada lg ke yg guna?), tp
same ke mcm dlu??
kamceng cam dlu ke?
berbeza kan :)
camtulah realiti hidup...
kwn yg lama, makin lama makin jauh pergi,
di samping tu, dtg plak org len jd pganti :D


so, kita ni sbg manusia, mmg kna terima la, dugaan perpisahan yg DIA bg kat kita...
kita hamba, DIA tahu apa yg terbaik untuk kita kn..
kalau kita nk jmpa blek kwn2 kita dri kcik smpai la ke ajal kita nanti,
apa lg, rebutlah SYURGA!
insyALLAH, kalau suma kita n kwn2 ditakdirkn ke syurga, akan btemu balik,
n kat sana, berkawanlah selama-lamanya!!! ^_^

Monday, May 30, 2011

"GAMBLE"...

Assalamualaikum~ Entri ni xbest, xyah bace pon xpe...

So, kenapa ngn gamble?? Aku nak berjudi ke? Buang tebiat ke? HAHAHA

Bukan2, sebenarnya post kali ni berkenaan ngn sem dpn aku kat UIA...

So, kat UIA, aku ni tgh buat foundation in computer science. Sem dpn ialah sem ke 4 aku, n for me, this is my killer sem!

Sebabnya???

Sebab sem dpn aku kena ambik 5 subjek sekali gus dlm masa 4 bulan... Subjek2 nya ialah  
 PHYSICS 2, UNDERSTANDING ISLAM, BASIC THEMES OF AL-QURAN, PROGRAMMING, HARDWARE AND TROUBLESHOOTING... 

Ye2, korang xpyah cakap, aku tau bagi korang subjek2 ni kacang je... tapi sori r, aku xmcm korang, nk ckp aku bodoh sgt pun xjugak la, tp aku ni pemalas, dan sgt2 malas nk ulangkaji... tp rasanya, terpaksa la kan "merajinkan" diri sem dpn.. n nk wat cmne, korg mesti pk, usaha2, pastu  GAMBLE je la lepas ke x kn? TAPI!!!!

maybe korang bolehla nk gamble, aku xblh! kalau aku fail, konpem straight kena tendang je, sbb aku dah dlm peluang ke dua yg uia bagi (readmitted student slps kena dismiss)... Aku ni sbnrnya sem 1 dulu buat Foundation In Engineering, tp nk buat camne, blaja maen-maen, kena la dismiss akibat pointer xlepas kan, pastu bila re-appeal balik, ALHAMDULILLAH :) , UIA bg aku pluang ke 2 buat sc comp ni laa...

jadi nak xnk, i have to play my strongest cards, and must WIN this gamble (analogy shja, bukn btul2 berjudi) !!! So kepada yg lain2 yang dalam keadaan yang lebih kurang cam aku ni, ape lg,

choose your best cards, place your bets, and LETS GAMBLE FOR OUR FUTURE!!!! XD

Gambar hiasan semata-mata, jgn berjudi ok!

Wednesday, May 25, 2011

Kucing owh kucing...sabor je lah...

Assalamualaikum...

Haha..post kali ni xde la nk sentuh soal agama ke apa, cuma aku nk cite satu peristiwa lawak+seram yg berlaku kat aku... hahaha

Mesti korang terpk kan, apa la yang seram ngn kucing? hahaha... ok, cite dia camni...hahaha

Tragedi oktober ni berlaku di bulan mei, 24/5/2011, pkul 1 pagi... hahaha...

Nak dijadikan cite, aku ni bru la lepas tgk cite Dilarang Masuk (sgt xbest cite ni, tp still la cite antu), pastu aku pon bukak le fb chatting2 ngn member...Tgh2 aku chatting tu, tetibe je terdengar bunyi,

WUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU~~ 

PERGH! CUAK BEB! Elok pulak time tu, aku duk sorang2 kat bawah, mak ngn ayah da naek bilik, jam pulak kul 1 pagi... Aku terus tgk belakang aku, tapi xde pape plak, pastu sbb terlampau gabra, ntah camne la aku leh g jerit, WEI, APAHAL NI?? (sbb time tu tb2 aku terpk, nape ada bnda nk kcau aku, aku xkcau sape2 pun, tp KALAULA ada yg jwb balek time tu, mau pgsan aku). Pastu elok je aku tnya cmtu, lagi sekali!


WUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU~

Pergh!!!!! Sori r beb, aku bukan Imam Muda nak stay situ lagi, apa lg, aku trus lari masuk bilik parents aku la... Tgk2 mak ngn ayah aku pun terjaga dah time tu sbb dgr jugak bunyi tu... Aku dah berpeluh2 dah, pastu aku n mak aku g keluar bilik balek, n dgr lama skit, then time tu la baru terdegar, bunyi kucing bergaduh dalam rumah sebelah! Rupa-rupanya yg aku dgr td tu bunyi kucing tu mengeram (korang mesti pernah dgr jugak kan, bila kucing bergaduh, dia mengeram yg bunyi cam suara budak tu??), bunyi tu la yg aku dgr...

Tapi ye r kan, mana xcuak, da r mcm bunyi budak menangis, kul 1 pagi, aku pulak duk sorang2 baru lpas tgk cite antu, mmg nk terkucil r kena cam2... Pastu aku pun rilex je la, trun balik nak sambung on9, tibe2 mak aku cakap, 

"Ko tu jgn la berjaga lewat sgt, wlaupun btul tu kucing ke apa, ko jgn lupa plak, rumah sebelah ni da 6 thun lebih xde org duduk"...

Hahahaha...mak aku ckp je camtu, dengan pantas dan efisien nya, aku terus off laptop, n trus naik bilik...haha.. ye r weyh, rumah sebelah ni rumah member aku, lpas mak dia mngl dlm rumah tu sbb sakit buah pinggang, terus diorg tgal camtu je sejak tahun 2004... Orang kata rumah tgl bbrapa hari pun ada bnda msuk, ni pulak 6 thun lbih kan... so mmg aku xde bran la mlm tu nk stay up, trus msuk tido je... hahaha... 

Ni pun aku tulis post ni kul 12 lebih ni, cuak gak kot...hahaha... tapi itulah, bila pk2 balik, kelakar pun ada jugak benda ni... hahaha... kesimpulannya kita ni kena percaya ada makhluk ALLAH yang lain selain kita kat muka bumi ni, tapi kita jgn takut sgt ngn mereka, n jgn terlebih berani, insyALLAH diorg pun xggu kita... 

Itu je la utk post kali ni, lau yg bce malam2 tu, jangan pdg belakang k! hahaha...sekian~

Sunday, May 22, 2011

Kaya, Sederhana Dan Miskin...

Assalamualaikum kepada sesiapa yg membaca =)
Jadi, dalam dunia ni...kita sedia maklum kan, kalau nk dibahagikan umat manusia mengikut darjat, mesti terbahagi kepada 3, KAYA, SEDERHANA, dan MISKIN...  Golongan SEDERHANA ni xberapa menarik perhatian kita, tapi, kita sering mempersoalkan, kenapa ye, Yang KAYA Bertambah KAYA, Yang MISKIN, Makin MISKIN... Jadi ni aku nk cite skit pendapat aku la kan, sebab benda ni sbnrnya berlaku mudah je... baca kat bawah ni...

Orang KAYA:
  • Duit Banyak...
  • Anak hantar kat sekolah terbaik...
  • Walaupun dpt keputusan rendah, hantar ke kolej swasta yg terbaik...
  • Kalau xlulus sekali pun, harta mak bapak berlambak2, anak2 boleh guna bukak perniagaan
  • Kalau dah ayah ajar cmne nak berniaga dgn betul, perniagaan pun untung, duit bertambah-tambah
  • YANG KAYA BERTAMBAH KAYA
Orang MISKIN:
  • Duit Xde...
  • Anak hantar sekolah biase2 je...
  • Bila xlulus, masuk la ke pusat2 kemahiran, lagi teruk, duduk kat rumah menghabiskan beras
  • Bila dah xde tujuan hidup, mula la, berkenalan la ngn mat rempit, dadah, gangster, etc.
  • Last2 kena tgkap, msuk jail, msuk pusat serenti, akibatnya
  • YANG MISKIN MAKIN MISKIN

TAPI

adakah ni alasan org miskin xnk belajar, org kaya pulak duduk bersenang lenang??  

TIDAK SAMA SEKALI!!!

Kita selalu je kan dengar, anak penoreh getah/nelayan/pemandu teksi(mintak maaf, xde niat nk mghina, just untuk cnth) dapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan?? N ada jugak kan kita dengar, anak org kaya, tapi jatuh miskin sebab xpndai urus harta??

Jadi, sebenarnya, benda ni bergantung kepada diri kita sendiri.. Bukankah ALLAH telah berfirman:

إِنَّ ٱللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوۡمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُواْ مَا بِأَنفُسِہِمۡ‌ۗ وَإِذَآ أَرَادَ ٱللَّهُ بِقَوۡمٍ۬ سُوٓءً۬ا فَلَا مَرَدَّ لَهُ ۥ‌ۚ وَمَا لَهُم مِّن دُونِهِۦ مِن وَالٍ ١١ 

Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri. Surah Ar-Ra'd (ayat 11)


Oleh itu, kita sendiri hendaklah berusaha mengubah nasib kita, dan kemudian setelah berusaha, bertawakallah kepada-Nya..


WALLAHUALAM~